این آژانس روز پنجشنبه اعلام کرد که 24 ژانویه به روز جهانی آموزش برای زنان و دختران کشور اختصاص دارد.
هیچ کشوری در جهان نباید مانع تحصیل زنان و دختران شود. آموزش یک حق جهانی بشری است که باید رعایت شودمدیر عامل شرکت آدری آزولت گفت.
“جامعه بین المللی مسئول این است حقوق دختران و زنان افغان فورا احیا می شود. وی افزود: جنگ علیه زنان باید متوقف شود.
ترس از “نسل گمشده”
ماه گذشته، عملا مقامات طالبان در افغانستان حضور زنان جوان را در دانشگاه ها ممنوع کرده اند.
این به دنبال یک دستورالعمل قبلی مبنی بر ممنوعیت تحصیل دختران در دبیرستان است، که تنها چند ماه پس از آن صادر شد که گروه بنیادگرا، که در اواخر دهه 1990 تا سال 2001 حکومت می کرد، در اوت 2021 دوباره قدرت را به دست آورد و به پایتخت، کابل بازگشت.
در نتیجه افغانستان به تنها کشوری در جهان تبدیل شده است که دسترسی زنان و دختران به تحصیل در آن به حالت تعلیق درآمده است.
یونسکو در اوایل این هفته گفت: «کشور در خطر از دست دادن نسلی است زیرا زنان تحصیل کرده برای توسعه آن ضروری هستند.
“افغانستان – یا هر کشور دیگری – نمی تواند پیشرفت کند زمانی که نیمی از جمعیت آن اجازه تحصیل و مشارکت در زندگی عمومی را ندارند.

این دختران در یک مدرسه تحت حمایت یونیسف در ولایت هلمند افغانستان تحصیل می کنند. (فایل)
سود و زیان
در بازه زمانی 2001 تا 2018 در افغانستان الف ثبت شده است افزایش ده برابری در تعداد دانشآموزان در تمامی مقاطع تحصیلی، طبق آمار یونسکو، تقریباً یک میلیون تا 10 میلیون دانشآموز است.
تعداد دختران در مدارس ابتدایی از تقریباً صفر به 2.5 میلیون نفر رسیده است. تا آگوست 2021، آنها از هر 10 دانش آموز دبستان چهار نفر را تشکیل می دادند.
حضور زنان در آموزش عالی نیز تقریباً 20 برابر شده است، از 5000 دانشجو در سال 2001 به بیش از 100000 در دو دهه بعد.
امروز 80 درصد از دختران و زنان افغان در سن مدرسه یعنی 2.5 میلیون نفر به مکتب نمی روند. تصمیم تعلیق تحصیلات دانشگاهی برای زنان که در ماه دسامبر اعلام شد، بیش از 100000 دانشجو را که در مؤسسات دولتی و خصوصی تحصیل می کنند تحت تأثیر قرار می دهد.
حق اساسی
یونسکو تماس می گیرد فوری و غیر قابل مذاکره دسترسی به آموزش و بازگشت به مکتب برای همه دختران و زنان جوان در افغانستان.
«هر کس حق تحصیل دارد. هر کس. اما در افغانستان، دختران و زنان از این حق اساسی محروم بودند.»
در طول دو دهه گذشته، یونسکو از سیستم آموزشی افغانستان حمایت کرده است، از جمله از طریق برنامه سوادآموزی که بیش از 600000 جوان و بزرگسال که 60 درصد آنها را زنان تشکیل میدادند.
پس از تسلط طالبان، فعالیتها به ارائه تداوم آموزش از طریق سوادآموزی و آموزش مهارتهای مبتنی بر جامعه برای بیش از 25000 جوان و بزرگسال در 20 ولایت تغییر یافت.
کمپین حمایت از بیش از 20 میلیون افغان برای افزایش آگاهی عمومی در مورد حق آموزش برای جوانان و بزرگسالان، به ویژه دختران و زنان جوان، به دست آمد.
یونسکو همچنین در حال کار بر روی ابتکاری برای ارائه داده های آموزشی قابل اعتماد است تا شرکا بتوانند بودجه را برای برآورده کردن مهمترین نیازهای برآورده نشده هدایت کنند.